A Magyar Szabadalmi Hivatal és partnerei VIVACE+ programja a kis- és középvállalkozások számára

A Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH), valamint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) együttműködésében VIVACE+ néven újraindult a 2004 óta sikeresen zajló Vállalkozói Iparjogvédelmi Versenyképességet Alapozó Cselekvési (VIVACE) program, amely 2007-ben bekerült az EU legjobb 15 szellemitulajdon-védelmi támogató programja közé. A VIVACE+ program legfőbb célkitűzése a kis- és középvállalkozások (kkv-k) innovációs aktivitásának támogatása és szellemitulajdon-védelmi tudatossági szintjének emelése, így hozzájárulva a magyar kkv-k versenyképességének javulásához.

Az őszi program keretében öt vidéki városban (Debrecenben, Veszprémben, Szegeden, Miskolcon, Győrött) és Budapesten tartanak innovációmenedzsment-képzést. Nyolc helyszínen (Sopronban, Kaposváron, Zalaegerszegen, Veszprémben, Miskolcon, Kecskeméten, Debrecenben, Pécsett) és a fővárosban más eseményekhez (kiállításokhoz, konferenciákhoz) kapcsolódó ismeretterjesztő előadások, Szegeden és Debrecenben pedig több előadásból álló, a szakterület legújabb fejleményeit bemutató szellemitulajdon-védelmi ankét keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a szellemitulajdon-védelem és az innováció alapfogalmaival, aktuális kérdéseivel. Fontos láncszemet képeznek a VIVACE+ programban a közvetítő partnerszervezetek (így különösen a regionális kereskedelmi- és iparkamarák, egyetemek, PATLIB központok), amelyek közvetlen kapcsolatot teremtenek az MSZH és az adott régióban működő kkv-k között. A program során az MSZH 14 regionális partnerszervezettel működik együtt.

Az aktuális programok részleteit itt találja összefoglaló táblázatban. A VIVACE+ program záró rendezvényére 2009. december 3-án, Budapesten kerül sor.

A VIVACE+ program rendezvényei 2009-ben az NKTH, az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) és az IPeuropAware nemzetközi projekt pénzügyi támogatásával valósul meg.

2009/09/08